KİTAP NASIL YAZILIR? -1-


Kitap nasıl yazılır? Sakın kitabın nasıl yazılması gerektiğini tam olarak biliyor olduğumu sanmayın. Hatta hiç kimsenin bu konuda uzman olduğunu sanmayın. Daha ayrıntılı söylemem gerekirse bu konuda master yapmış olsanız dahi kitabın nasıl yazıldığını bildiğinizi düşünmeyin. 

O zaman bu makale neden yazıldı? Öylesine işte... Sohbet edelim, kahvemizi içelim, biraz laflaşalım diye. 

Tabi ki öyle değil. Bu makale sahip olduğunuz gücün doğuştan beri sizde var olduğunu hatırlatmak için yazıldı. Bu makale sınırlarınızın olmadığını size bildirmek için yazıldı. 

Önünüzde bir dizüstü bilgisayarı açık vaziyette ve boş bir word sayfası size bakıyor. Parmaklarınız klavyenin tuşlarına dokunuyor, fakat ilk olarak nasıl başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Bu duyguyu iyi bilirim. Şayet tam da anlattığım gibi bir deneyim yaşamışsanız, kendinizi yetersiz hissetmeyin. İlham dediğimiz meret bazen hemen gelir bazen de çok bekletir. Kimi zaman da hiç beklemediğiniz bir anda yakalar sizi; bankada sıranızın gelmesini beklerken ya da tuvaletinizi yapmaya çalışırken. Acele etmeyin; kapatın lanet ekranı ve ilhamın size gelmesini bekleyin. Bu bekleyişlere yazarlık maceranızın her yerinde alışık olmanızı tavsiye ederim. Bekleyiş, - tabi boşa bekleyişten bahsetmiyorum- bu işin olmazsa olmazıdır.

Ülkemizde yazarlığa kötümser bir bakışın olduğunu gözlemlemekteyim. Eğer google'yi açıp biraz araştırma yaparsanız kitap yazma ve yayınlama sürecinin ne kadar çilekeş bir mücadele olduğuna dair bir çok yazı ile karşılaşırsınız. Hepsini buraya yazıp hevesinizi kırmak istemiyorum ama özetle paylaşılan yazılardan çoğunun değersizlikle ilgili olduğunu söyleyebilirim. Benim fikrimi soracak olursanız ben yazarlıkla ilgili tüm kötümser senaryolara koca bir 'HAYIR' diyorum.

Yazdıklarınızın geniş kitlelere hitap etmesini ben de dahil herkes ama herkes; "Benim için önemli değil ki." diyenlerde dahil, ister. Tabi ben burada yazar olmayı seçen kişilerden bahsediyorum. Yazar olmayı aklından bile geçirmeyip sadece zevk olsun diye yazanlar var. Mesela çocuğunun büyüyünce okuması için cadı hikayelerini kaleme alan ve bugün dünyanın en ünlü yazarlarından biri olan J. K. Rowling buna çok iyi bir örnektir. Eğer sadece zevk için yazıyorsanız yazar olmayı seçenlere göre daha şanslısınız, çünkü ilhamın gelmesi uzun sürmeyecektir. Lakin J.K. Rowling kadar adanmış bir karaktere henüz sahip değilseniz yazar olmak adına sağlam bir seçim yapmanızı öneririm. Zira, seçim yapan bir kişinin o boş word sayfasına yazdıklarıyla, seçim yapmayan birinin yazdıkları aynı olmayacaktır. İster 100 sayfalık bir öykü olsun ister daha uzun soluklu bir roman olsun; 'Son...' kelimesine kadar ulaşmak istiyorsanız şimdi karar verme zamanıdır.

Kitap nasıl yazılır?

Aşama 1: Yazar olmaya karar vermek.




Okumaya devam et!

Diğer köşe yazıları için TIKLA!
                                                                                       Hakan AYDIN






Görsel Kaynak: http://www.magnoliamedianetwork.com

Yorumlar

Sayfamı beğendiniz mi?

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Popüler Yayınlar